- In januari steeg het werkloosheidspercentage in Nederland licht naar 3,6%, blijkt uit cijfers van het CBS.
- Desondanks blijft de arbeidsmarkt nog altijd krap en dat blijft waarschijnlijk voorlopig zo.
- Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar verstrekte uitkeringsinstantie UWV 20 procent minder werkloosheidsuitkeringen.
- Lees ook: Je kunt ChatGPT voor je sollicitatiebrief gebruiken, maar probeer niet te verhullen dat je bepaalde vaardigheden niet hebt, aldus een recruiter
Na drie maanden van daling is de Nederlandse werkloosheid in januari licht opgelopen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Desondanks blijft de arbeidsmarkt nog altijd krap bij een historisch lage werkloosheid.
Eerder deze week waarschuwde uitzendbureau Randstad dat de arbeidsmarkt nog altijd erg krap is en voorlopig ook zal blijven. Het aantal mensen op zoek naar een baan stijg weliswaar iets, maar het aantal vacatures blijft onverminderd hoog. Gemeten over de afgelopen drie maanden was er nog steeds sprake van een daling van de werkloosheid, meldt het statistiekbureau.
Het werkloosheidspercentage steeg naar 3,6 procent in januari en dat is 0,1 procentpunt hoger dan in december. Daarmee waren er in januari 360 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. In de maanden november tot januari nam het aantal werklozen nog met gemiddeld 2.000 per maand af.
Aantal WW-uitkeringen steeg door seizoenseffecten
Vergeleken met december steeg het aantal WW-uitkeringen met 3,5 procent tot 154.000. Dat komt door seizoenseffecten, omdat in de winter minder werk voorhanden is in bijvoorbeeld de bouw en landbouw.
Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar verstrekte uitkeringsinstantie UWV juist 20 procent minder werkloosheidsuitkeringen in januari.
Het CBS meet ook iedere maand hoe groot de niet-beroepsbevolking is. Dat zijn mensen die om uiteenlopende redenen niet recent hebben gezocht naar een baan, of niet kunnen werken omdat ze bijvoorbeeld ziek of met pensioen zijn. Deze groep niet-werkenden kromp afgelopen maand met 21.000 mensen. Die daling is al twee jaar gaande, schrijft het statistiekbureau.
Aantal vacatures weer op record
Het aantal openstaande vacatures in Nederland groeit gestaag door en is weer bijna terug op het record van november vorig jaar, meldde vacaturesite Indeed donderdag op basis van eigen onderzoek. Van alle sectoren in Nederland heeft Defensie momenteel procentueel het hoogste aantal openstaande vacatures.
Bij Defensie ligt het aantal vacatures inmiddels 170 procentpunt hoger dan in februari 2020, toen de coronacrisis nog niet was uitgebroken. "Of de piek van openstaande vacatures nu achter ons ligt, is nog maar de de vraag. Op de krijgsmacht is jarenlang bezuinigd en met de huidige geopolitieke spanningen, verwacht ik niet dat het vacatureniveau op korte termijn hard zal dalen", zegt Stan Snijders, manager bij Indeed Benelux.
Indeed gaf eerder al aan dat dit waarschijnlijk een direct gevolg is van de oorlog in Oekraïne. Defensie zoekt nu medewerkers op verschillende terreinen, zoals soldaten, vliegtuigmonteurs, piloten, chauffeurs, matrozen, koks en verpleegkundigen.
In totaal ligt het aantal openstaande vacatures 14 procentpunt hoger dan eind januari vorig jaar. Vergeleken met vlak voor de pandemie gaat het om een toename van meer dan de helft. "Sinds juni 2020, na een forse coronadip, neemt het aantal openstaande functies in Nederland aanhoudend toe. Rond november 2021 bedaarde de explosieve groei enigszins, maar nog altijd is het aantal vacatures stijgende", aldus de organisatie.
Indeed ziet een "opvallende toename" van functies in humanresourcesmanagement. Mogelijk heeft dit te maken met problemen die zijn ontstaan bij bedrijven door de krapte op de arbeidsmarkt. Het vacatureniveau voor functies binnen deze sector is ruimschoots verdubbeld vergeleken met februari 2020.